07.10.2013
07 okt 2013

Vil du nå mere her i livet? Så sov mere.

Vil du nå mere her i livet? Så sov mere. Det er faktisk den helt basale opskrift på, hvordan du kan få markant mere ud af livet.

Du tænker sikkert, hvad i alverden snakker manden om? Sove mere? Er det ikke nærmere det modsatte du har brug for, hvis du skal nå mere her i livet?

Imidlertid har søvnunderskud store konsekvenser for, hvilken performance du har – det gælder både privat og på jobbet, og uanset om hvilken form for job du har. Med performance mener jeg din evne til at forstå og løse problemstillinger, samt at indgå konstruktivt i alle former for dialog og samarbejde. Ja, i det hele taget din evne til at fungere som menneske.

Store dele af befolkningen lider desværre af nærmest kronisk søvnunderskud. Det har markante negative konsekvenser for deres daglige performance. For visse jobtyper kan konsekvenserne af manglende søvn endda være fatale. Hvordan vil du have det ned at blive opereret af en læge, som ikke har fået søvn nok?

Desværre forsøger vi mennesker mere og mere at efterligne de maskiner og computere vi omgiver os med, når det gælder arbedsmetoder. Det vil sige vi arbejder i højt tempo, nærmest hele tiden og uden reelle pauser til at restituere i. Det fungerer imidlertid ikke for os mennesker. Vores krop kan slet ikke arbejde som en maskine eller computer. Kroppen er et pulserende kredsløb. Den kan sagtens performe på meget højt niveau, men under en klar forudsætning om, at den forbrugte energi skal fornyes regelmæssigt gennem restitution, hvile og søvn. Ellers holder kroppen ikke på den lange bane, og ofte heller ikke på den korte. Vores performance aftager tydeligvis over tid for til sidst at slutte med udbrændthed.

Det er derfor en rigtig dårlig handel at bytte søvn ud med arbejde eller for den sags skyld også fritidsaktiviteter. Den altdominerende del af befolkningen har brug for 7-8 timers kvalitetssøvn hver nat for at kunne performe optimalt i hverdagen.

Får man de 7-8 timers søvn hver nat, er der langt mere overskud og kræfter til at levere varen i hverdagen. Man træffer bedre beslutninger, har nemmere ved at fokusere og prioritere, og ikke mindst er der kræfter til at eksekvere i hverdagen. Du når mere og skaber større resultater, hvis din krop får den søvn den har brug. De fleste vil også opleve, at de har mere overskud til at være noget for andre og hjælpe til – både på jobbet og privatfronten.

Tilbage til min påstand om, at du kan nå mere her i livet, hvis du får nok kvalitetssøvn hver nat. Giv dig selv en udfordring over de næste 14 dage: Prioritér din søvn og få de omtalte 7-8 timers søvn hver nat. Du bør opleve en markant forskel i din produktivitet og kvaliteten i liv i det hele taget.

De venligste hilsner
energio

Leif Carlsen

PS: Hører du til dem, der ikke tager imod en udfordring uden at sætte noget højkant, så er det fint med mig. Så vædder vi bare om en dåse Red Bull :-)

Tags: , , , ,
8 Svar
 1. Lars Kirstein Andersen says:

  Hej Leif,

  Jeg er helt enig, og kan underbygge din påstand via følgende erfaring.

  Jeg har spillet skak det meste af mit liv, og har nået et rimelig højt niveau. Næsten hver dag slapper jeg af med at spille nogle 3-minutter partier på en skak portal. Når man kun har tre minutter til et parti, så anvender man teoretisk viden, praktis erfaring og mønster genkendelse, for at kunne træffe hurtige beslutninger.
  Efter hvert spil justeres vores styrketal (rating).
  Er der to faktorer, der har indflydelse på min evne til at undgå graverende fejl i tidsnød, genkende mønstre og beregne varianter, så et det mangel på søvn og alkohol.
  Tager jeg blot eet glas rødvin, så falder min præstationer. Mangler jeg søvn, så taber jeg generelt flere partier.
  På 3 minutter er der ikke tid til at skjule effekten af disse negative påvirkningsfaktorer. De slår direkte igennem, og derfor påvirker mangel på søvn også vores evne til at tage godebeslutninger – specielt i pressede situationer – ogbevarr overblikket.

  Vh Lars Kirstein

  • Leif Carlsen says:

   Hej Lars,

   Meget interessant observation i forhold til dit skatspil, og at blot eet glas rødvin samt manglen af søvn i den grad svækker din præstation.

   Der er lavet en masse studier omkring søvnmangel i USA, og et af studierne viser følgende: Hvis du har 4 dage i træk, hvor du sover 5 timer eller mindre, så er dine kognitive evner om morgenen på femtedagen reduceret med, hvad svarer til effekten af 2-3 genstande. De færreste vil nok vågne eksempelvis kl. 6.00 om morgenen, drikke 2-3 genstance for så at møde beruset op kl. 8.00 på jobbet. Imidlertid er det faktisk, hvad mange gør – ikke fordi de har drukket alkohol, men fordi de lider at konstant søvnunderskud.

   Mange hilsner

   Leif

 2. Leif Carlsen says:

  Og apropos emnet søvn: Hvad er vigtigst: Søvn eller mad? Læs mere i dette blogindlæg: http://www.energio.dk/hvad-er-vigtigst-mad-eller-soevn/

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] forvejen har du måske ikke helt fået søvn nok. Du fik måske heller ikke nogen gode morgenmad, som ellers kunne føde din hjerne med den […]

 2. […] til dagen fik jeg kun sovet små fem timer, og var meget stresset over, at jeg ikke havde fået nok søvn den sidste nat inden udfordringen. Jeg tænkte dog, at jeg kunne få indhentet lidt søvn i bilen, […]

 3. […] Vil du nå mere her i livet så sov mere […]

 4. […] forlængelse af mit blogindlæg forleden om sammenhængen mellem søvn og performance, vil jeg fortsætte ud af “søvn-tangenten” ved at stille dig dette spørgsmål: Hvad […]

 5. […] læs selv det fulde blogindlæg, det bør ikke tage mere end 2-3 minutter :-) Klik her for at komme til […]

Der er lukket for kommentar.

© Copyright 2015 energio