16.07.2014
16 jul 2014

40 procent af alle danskere sniffer kokain

40 procent af alle danskere sniffer kokain. Eller i hvert fald det som belønnings- og afhængighedsmæssigt svarer til at sniffe kokain. Men ret skal være ret, jeg indrømmer, at jeg har snydt med overskriften i håbet om at tiltrække lidt flere læsere. Det jeg rent faktisk vil tale om, er at 40 procent af danskere med en smartphone føler at de lider af smartphone-afhængighed.

Når man føler afhængighed af sin smartphone, og reflektorisk tjekker den i tide og utide, trigger man det samme belønningsstof i hjernen som hvis man sniffer kokain. Det drejer sig om signalstoffet dopamin, der virker som neurotransmitter i centralnervesystemet, og udløser tilfredsstillelse i hjernen.

Undersøgelser viser, at mange tjekker deres smartphone ikke mindre end 100 til 150 gange om dagen, og nogle endda oftere. Nu er der jo heldigvis ikke tale om et kokainmisbrug, men alligevel er det i et eller andet omfang bekymrende, da der er tale om samme belønningsmæssige effekt på hjernen som var det kokain.

Det kan faktisk give en tydelig afhængighed. Det resulterer blandt andet i, at man føler behov for at svare på sms’er så snart man modtager dem, at man føler frygt for at gå glip af noget, og at man udviser manglende nærvær, når man er sammen med andre. I værste fald kan man endda lide af fantomvibrations-syndromet, hvor man mærker eller hører smartphonen vibrerer, uden at den rent faktisk gør det.

Afhængigheden betyder også, at man har svært ved at fokusere og koncentrere sig. Den mentale energi er under konstant belejring, og det tager markant længere tid end normalt at løse en given opgave fordi, at man hele tiden laver overspringshandlinger ved at tjekke sin smartphone.
 

Hvordan skærer man så ned for misbruget?

Som med alle former for misbrug, så er det selvsagt ikke nogen nem opgave at gøre noget ved det. Ikke desto mindre findes der måder at reducere sin smartphone-afhængighed på. Først og fremmest gælder det om at være ærlig overfor sig selv, og erkende afhængigheden.

Dernæst vil jeg foreslå, at du fjerner alle former for unødvendige notifikationer på din smartphone, og det gælder både lyde, tændt skærm og blinkende lysdioder. Der er ingen grund til at blive fristet af en tsunami af små alarmer om, at nu har du fået nye e-mails, en Facebook kommentar, et like af det seneste Instagram foto, Twitter retweets og så videre. Det er rigeligt med et beep, hvis du får en sms eller en advarsel, hvis du skal til et møde. Alt andet er overkill, og frister dig bare til overspringshandlinger. Og helt ærligt, du går altså ikke glip af noget.

Endelig vil jeg også foreslå, at du indfører smartphone-fri zoner, når du er til et møde eller lignende. Sæt telefonen på lydløs og slå også vibration fra. Så kan du holde fokus på mødet, vær 100 procent tilstede, og få det overstået hurtigt og effektivt.

Lad ikke smartphonen styre dig. Det bør være dig som bestemmer, hvad du bruger din mentale energi på i hverdagen – ikke din smartphone…

De venligste hilsner

Leif Carlsen
 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
4 Svar
 1. Jan Skinnerup says:

  Det er dalige før at 40% ikke er nok, er det ikke?

  Jeg synes jeg ser det mønster du beskriver hele tiden. Unge så vel som ældre med deres smartphone så solidt plantet i hånden, at man skulle tro den var en sjette finger. Så snart noget bipper eller lyser, så skal det tjekkes og besvares… med det samme. Egentlig ikke så underligt, at børn og unge i dag har umådelig svært ved at fokusere på én ting i mere end 30 sekunder.

  • Leif Carlsen says:

   Enig, Jan og der er jo faktisk også folk der taler om at mange unge mennesker bliver fejldiagnosticeret med ADHD i dag, men at det i virkeligheden drejer sig om at de gennem smartphones, Facebook, Instagram, SnapChat o.s.v. konstant bliver trænet i forstyrrelser og i ikke at kede sig. Når de så ikke har en mobiltelefon mellem hænderne begynde de at udvise samme symptomer som ADHD.

   Jeg tror at vi kunne gøre en indsats ved at skrue ned for “snifferiet”, i hvert fald når vi er sammen med andre mennesker…

Trackbacks & Pingbacks

 1. […] sidste uge postede jeg på min firmablog et indlæg under overskriften “40 procent af danskerne sniffer kokain” med henblik at starte lidt debat omkring afhængig – dog ikke af kokain, for heldigvis […]

 2. […] sidste uge publicerede jeg et blogindlæg om, at 40 procent af alle danskere sniffer kokain. Jeg ville provokere lidt til debat ved at bruge en […]

Der er lukket for kommentar.

© Copyright 2015 energio